Što uzmemo Zemlji, njoj trebamo vratiti. To je prirodni način.

Chris d'Lacey

Pasivna i niskoenergetska gradnja

Fasada treba biti svjetlijih boja s reflektirajućom površinom kako bi smanjili potrebe za hlađenjem. Prilikom gradnje nove kuće posebnu pozornost obratite pri kupnji prozora i ostalih staklenih stijena jer gubici topline kroz njih mogu preći i 50% od ukupnih toplinskih gubitaka.
Ljeti provjetravajte kuću tijekom noći kad je vanjska temperatura niža. Vanjska strujanja zraka pomažu pri hlađenju kuće i dotoku svježeg zraka. Više etaže kuće koje su povezane (galerije, potkrovlja) moguće je ventilirati iskorištavajući efekt uzgona, (topli zrak se diže a hladni pada), tako da se na gornjim i donjim etažama otvori ostave otvorenim.
Koristite rolete ili sjenila na prozorima kako bi spriječili direktni upad sunčevog zračenja. U ljetnom razdoblju vanjske rolete mogu smanjiti temperaturu u prostoru i do 8°C. Potreba za hlađenjem u nekim prostorijama je smanjena, dok u nekim slučajevima hlađenje uopće nije potrebno. U zimskom razdoblju rolete i zavjese treba koristiti noću kako bi spriječili gubitke topline iz kuće. Rolete mogu smanjiti gubitke topline i za 10%.

Toplinska izolacija

Osjećate li da kroz procijepe oko prozora ili vrata struji zrak? Prozori ili vrata koji slabo brtve glavni su uzrok gubitaka topline. Ukoliko niste u mogućnosti kupiti nove prozore, lijepljenjem izolacijske brtvene trake oko prozora i vrata smanjit ćete toplinske gubitke.
Provjerite postoje li pukotine između prozora i zida kroz koje prolazi zrak i gubi se toplina iz kuće. Pukotine zatvorite odgovarajućim materijalima, kao na primjer PU pjena (tzv. pur pjena). Investicijom od 40 kn godišnje možete uštedjeti i do 400 kn na grijanju.
Energetski efikasni prozori će pored smanjenja troškova za grijanje pridonijeti i povećanju ugodnosti u prostoru. Novi prozori imaju 2 do 3 puta manje toplinske gubitke od starih prozora.

Zagrijavanje prostora

Jednom godišnje prije početka sezone grijanja pozovite ovlaštenu osobu da provjeri izmjenjivače topline. Da bi se toplina proizvedena u kotlu iskoristila, potrebno je da su izmjenjivači topline čisti od kamenca. Sloj kamenca smanjuje prolaz topline te aparat radi manje efikasno. U takvom slučaju potrošit će se veće količine plina, a prostor će se sporije zagrijavati.
Izolirajte cijevi tople vode koje prolaze kroz negrijane prostore. Cijev koja vodi od kotla do spremnika sa toplom vodom svakako treba biti izolirana, kao i spremnik vode.
Dizalica topline zrak – voda uzima toplinu iz vanjskog zraka i uz pomoć kompresora zagrijava vodu sustava centralnog grijanja koja se koristi za podno grijanje i potrošnu toplu vodu. Zamjenom električnog grijanja ovom izvedbom dizalice topline godišnje možete uštedjeti 66% (Zg) i 77% (St) električne energije.
Provjerite sa stručnom osobom je li vaš kotao prevelik za potrebe grijanja vaše kuće. Ukoliko imate kotao većeg kapaciteta od potrebnog on će se češće paliti i gasiti što uzrokuje veću potrošnju goriva i veće troškove.
Pozovite stručnu osobu da provjeri spojeve peći s dimnjakom kako bi osigurali da nema propuštanja dimnih plinova u prostor. Ukoliko se u prostoru osjeti bilo kakav dim, postoji zagađenje koje je štetno za zdravlje.
Zamjena starog kotla na lož ulje kotlom na biomasu rezultira uštedom na troškovima energenta. Iako efikasnost kotla na biomasu nije izrazito veća nego kod kotla na lož ulje, radi se o energentu čija cijena za 1 kWh topline sadržane u gorivu iznosi oko 0,216 kn, dok je kod lož ulja ta cijena 0,475 kn. Dakle, cijena biomase je 2,2 puta povoljnija od cijene lož ulja.
Ukoliko zamijenite kotao na lož ulje s novim kotlom na biomasu, godišnje ćete uštedjeti oko 12.000 kn u Zagrebu odnosno 7.500 kn u Splitu, a investicija od 30.000 kn će vam se vratiti za 2,5 (Zg) i 4 godine (St).

Ukoliko nemate mogućnosti ugraditi sustav grijanja s biomasom i solarnim kolektorima ili plinsko centralno grijanje te vam je električna energija jedini dostupni energent, preporuka je da ugradite dizalicu topline. Dizalica topline troši približno 2,5 do 4 puta manje električne energije nego električni radijatori ili peći.
Dizalica topline zrak – zrak uzima toplinu iz vanjskog zraka i uz pomoć kompresora zagrijava zrak u prostoriji. Zamjenom električnog grijanja ovom izvedbom dizalice topline godišnje možete uštedjeti između 45% i 52% električne energije.
Dizalica topline zemlja – voda uzima toplinu iz zemlje pomoću zemljanih kolektora (cijevi položenih u zemlju kroz koje prolazi voda) i uz pomoć kompresora zagrijava vodu sustava centralnog grijanja koja se koristi za podno grijanje i potrošnu toplu vodu. Zamjenom električnog grijanja ovom izvedbom dizalice topline godišnje možete uštedjeti oko 70% električne energije.
Dizalica topline podzemna voda – voda uzima toplinu iz zemlje tj. podzemnih voda i uz pomoć kompresora zagrijava vodu sustava centralnog grijanja koja se koristi za podno grijanje i potrošnu toplu vodu. Zamjenom električnog grijanja ovom izvedbom dizalice topline godišnje možete uštedjeti oko 55% električne energije.

Reguliranje sustava grijanja

Preporučene temperature u prostoru

Preporuke za održavanje temperatura u pojedinim prostorima kako bi održali toplinsku ugodnost, a da u isto vrijeme ne bi rasipali energiju su:

 • Hodnik 14-17°C
 • Spavaća soba 17°C
 • Kuhinja 17-21°C
 • Radna soba 17-21°C
 • Dnevni boravak 20-23°C
 • Kupaonica 23°C
 • Preko dana kad nikoga nema kod kuće 16°C
 • Za vrijeme zimskog godišnjeg odmora 10°C
Ako temperaturu koju održavate u prostoru smanjite za samo 1°C, godišnje možete uštedjeti približno 5 % energije za grijanje. Ugradnjom sobnog termostata možete smanjiti troškove za grijanje od 7 do 15 %. Programirajte termostat tako da za vrijeme noći ili dok ste izvan kuće, temperaturu postavite na nižu vrijednost.

Solarni kolektori

Fotonaponske elektrane koriste fotonaponske solarne panele kako bi sunčevu energiju pretvorili u električnu energiju. Tako dobivena električna energija može se pohranjivati u za to namijenjenim akumulatorskim baterijama, i uz posebne pretvarače (istosmjernu u izmjeničnu struju) koristiti za vlastite potrebe (otok elektrane) ili uz dodatan sustav upravljanja višak dobivene slati u energetsku mrežu HEP-a. Takav način dobivanja i korištenja električne energije iz obnovljivih izvora štedi nam kućni proračun jer ili ukupno zadovoljavamo vlastitu potrošnju ili plaćamo samo distributeru električne energije samo potrebnu razliku u cijeni između proizvedene energije i energije za vlastitu uporabu. Konkretnije podatke o subvencijama i sustavima fotonaponskih elektrana možete naći na stranicama FZOEU.
Redovito čistite kamenac s grijača u bojleru. Kamenac sprečava prijelaz topline s grijača na vodu pri čemu se troši više energije za zagrijavanje iste količine vode. Moderni električni bojleri imaju ugrađene "suhe“ grijače kojima je uklonjen problem stvaranja kamenca.
Ukoliko imate dvotarifno brojilo vodu zagrijavajte po noći kad je cijena električne energije niža.

Ukoliko nije tvornički izoliran obavezno izolirajte spremnik s toplom vodom, kao i cijevi do potrošnih mjesta.
Za obiteljsku kuću sa četiri člana koja je vodu zagrijavala starim električnim bojlerom preporuča se ugradnja solarnog sustava sa dva kolektora (efektivne površine 3,6 m2 ) i spremnikom od 200 litara. Uz investiciju u cijeli sustav od oko 30.000 kn, godišnje možemo uštedjeti oko 3.200 kn.
Ugradite tzv. kombi-klimu - kombinirani klima-bojler tj. uređaj koji istovremeno hladi prostor i zagrijava potrošnu toplu vodu. U sezoni hlađenja, dok radi klima uređaj - imat ćete besplatno zagrijavanje vode, a u slučaju da uređaj ne radi, trošit ćete 3-4 puta manje električne energije nego u slučaju električnog bojlera.

Ventilacija

Redovito čistite ventilatore i filtere u napama. Zbog zaprljanosti zrak teže prolazi kroz filtre te se zbog toga potrošnja energije povećava. Prilikom gradnje kuće osigurajte prirodnu ili mehaničku ventilaciju potkrovlja. Ventilacija je nužna za uklanjanje vlage iz prostora i topline u ljetnom razdoblju kad temperatura u potkrovlju može dostići temperaturu i preko 50°C.
Kako bi osigurali da ventilatori rade samo onda kad je to potrebno ugradite kombinirane prekidače pri čemu se paljenjem svjetla u kupaonici ili toaletu pali i ventilator, koji se automatski isključuje nekoliko minuta nakon gašenja svjetla. Odsisna napa na sličan način može biti povezana sa svjetlom iznad štednjaka.

Hlađenje prostora

Najjeftiniji oblik hlađenja kuće je cirkulacijom zraka iz hladnijih prostora prema toplijima. No, takva ventilacija nije uvijek primjenjiva, pa možete ugraditi ventilator koji će prisilno cirkulirati zrak u prostoru u kojem boravimo. Sobni ventilator može povećati brzinu strujanja zraka i pospješiti izmjenu topline između ljudskog tijela i zraka u prostoriji. Pri tome se stvara osjećaj hlađenja, dok zrak u prostoriji ostaje iste temperature ili se neznatno zagrijava.
Hlađenje prostora na preniske temperature u ljetnom razdoblju nije poželjno. Tada dolazi do povećanog isušivanja zraka što je energetski i zdravstveno nepovoljno. Kako se veliki dio energije troši na izdvajanje vlage iz zraka kapacitet uređaja za hlađenje se znatno smanjuje. Podesite temperaturu na regulatoru na 25 do 26°C. 
Za svaki °C niže temperature prostora utroši se 3 do 5 % više energije. Vanjsku jedinicu po mogućnosti montirajte na sjeverni dio kuće ili tamo gdje je zaklonjena od direktnog sunčevog zračenja te gdje je osigurana dobra cirkulacija zraka. Što je vanjska jedinica na hladnijem mjestu učinkovitost uređaja će biti veća.
Najefikasniji klimatizacijski uređaji su oni s inverterom. U odnosu na klasične uređaje - postižu uštede od 20 do 40%. Rade punom snagom do postizanja željene temperature u prostoru, a zatim se ne isključuju, već smanjivanjem broja okretaja kompresora prilagođavaju svoj rashladni učinak zadanim uvjetima.
Klimatizacijski uređaji s inverterom izbjegavaju nagle promjene u temperaturi prostora čime se povećava udobnost, a nema ni čestog uključivanja i isključivanja uređaja čime su se dodatno opterećivale električne instalacije.

Rasvjeta

Maksimalno koristite dnevno svjetlo koje ravnomjerno osvjetljava prostoriju. Redovito čistite svoje prozore, smanjite broj biljaka ispred prozora, izbjegavajte tamne zavjese. Redovito čistite žarulje, lustere i lampe jer zaprljanost smanjuje njihov učinak. Nečistoće mogu apsorbirati i do 50% svjetlosti. Bojite zidove u svjetlije boje jer tamne upijaju svjetlost.
Halogene žarulje proizvode intenzivniju i fokusiranu svjetlost i pri tome troše i do 40% manje električne energije od običnih žarulja sa žarnom niti. Štedne žarulje za istu razinu osvjetljenja troše pet do šest puta manje električne energije te imaju i do deset puta dulji radni vijek u odnosu na obične žarulje sa žarnom niti. Prosječna trajnost običnih žarulja sa žarnom niti je do 1.000 sati, a štednih i više od 10.000 sati.
Kupujte žarulje energetskog razreda A! One troše i do 40% manje električne energije u odnosu na one energetskog razreda D. LED rasvjeta omogućuje smanjenu potrošnju električne energije uz veliku efikasnost kromatskog spektra i dug životni vijek (cca 50.000 radnih sati, pri optimalnim uvjetima) te minimalnu disipaciju topline. 

Svakodnevno korištenje kućanskih uređaja

Suvremeni način života nezamisliv je bez perilice za rublje, jednog od najčešćih kućanskih aparata koji sudjeluje u jednoj desetini potrošnje energije u kućanstvu. U zadnjih 10 godina, uređaji za pranje rublja su uznapredovali pa je potrošnja vode smanjena sa 110 litara na 50 - 60 litara, dok je potrošnja energije s 2 kWh pala na 0,94 kWh po pranju. Stoga, ukoliko imate stari model perilice, razmislite o njegovoj zamjeni s novijim uređajem.
Za neke uređaje (ledenice i hladnjake) uvedene su i klase A+ i A++. Tako hladnjaci u klasi A+ troše 30%-42%, a u klasi A++ manje od 30% energije koju troši hladnjak energetske klase D. Novi hladnjaci pored učinkovitijih kompresora imaju i bolju izolaciju i brtvljenje vrata što dodatno doprinosi povećanoj energetskoj efikasnosti.
Svoj hladnjak smjestite na što hladnije mjesto u kući (nikako blizu štednjaka, radijatora ili bojlera, a posebice prozora). Hladniji prostor znači veću uštedu energije. Obavezno ostavite dovoljno prostora za prozračivanje između stražnjeg dijela uređaja i zida (oko 10 cm kako ne bi došlo do pregrijavanja kondenzatora i kompresora). Termostat regulirajte na srednju poziciju. Niža temperatura ne znači nužno i bolje čuvanje hrane, a potrošnja energije može porasti za 10-15%.
Kod izbora štednjaka kupite onaj koji ima mogućnost kuhanja i na plin. Plin je ekološki prihvatljiviji energent od električne energije, a vrijeme kuhanja i lakoća reguliranja temperature je puno brža. Kod pečenja su posebno učinkovite pećnice s ventilatorom koje mogu uštedjeti od 10-15% energije.
Odaberite program pranja rublja s najnižom temperaturom vode dostatnom da rublje bude kvalitetno oprano. Današnja sredstva za pranje rublja učinkovito uklanjaju nečistoće i pri nižim temperaturama pranja. Slično je i sa sredstvima za pranje posuđa. Na ovaj način godišnje možete uštedjeti i do 70 kn odnosno čak 3 mjeseca besplatnog pranja posuđa u perilici.
Mikrovalna pećnica je energetski učinkovitija od obične pećnice jer štedi energiju zbog kraćeg vremena pripreme hrane. Uštede mogu ići i do 50% i to za pripremu malih količina hrane, a naročito prilikom podgrijavanja.
Prilikom instalacije novog spremnika tople vode i/ili kotla bilo bi poželjno da je on što bliže mjestu potrošnje tople vode kako bi se smanjili gubici kroz cijevi. Savjetujemo da električni bojler koristite namješten na ekonomični rad, što podrazumijeva da je temperatura vode između 42 °C i 48 °C. Obično se upotrebljava voda temperature 45 °C.

Gospodarenje vodom

Pri pranju ruku ne dozvolite da voda cijelo vrijeme curi, time možete uštedjeti do 10 litara vode po osobi dnevno, a zatvaranjem vode dok perete zube do 5 litara dnevno. Ako rasipate vodu u isto vrijeme rasipate i energiju jer pumpe gradskog vodovoda pokreću motori na električnu energiju. Ako perete posuđe ručno trošite i do 80% više vode nego perilica posuđa. Tuširajte se umjesto da se kupate u kadi – ušteda do 50 % i energije i vode. 
Ugradnjom individualnih vodomjera razdiobom utroška vode prema stvarnoj površini postižu se značajne uštede (i do 40%) jer svatko plaća svoj računj i vodi brigu o stanju slavina, vodokotlića... Automatski se mijenjaju navike, a smanjena potrošnja vode, rezultira manjim računima. Smanjenje potrošnje tople vode možete postići i ako ugradite perlatore na slavinama koji omogućuju da trošite manju količinu vode. Također je bitno osigurati da slavine ne propuštaju jer je i pojedinačno kapanje dovoljno da rasipate energiju i vodu.

Zakonska regulativa

 • Zakon o učinkovitom korištenju energije u neposrednoj potrošnji (NN 152/2008)
 • Pravilnik o korištenju obnovljivih izvora energije i kogeneracije (NN 88/2012)
 • Zakon o Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (NN 107/03, NN 144/12)
 • Zakon o energiji (NN 120/12, 14/14, 95/15, 102/15)
 • Strategija energetskog razvoja Republike Hrvatske (NN 130/09)
 • Uredba o ugovaranju i provedbi energetske usluge u javnom sektoru (NN 69/12)
 • Pravilnik o sustavnom gospodarenju energijom u javnom sektoru (NN 18/15, 06/16)
 • Pravilnik o označavanju energetske učinkovitosti kućanskih uređaja (NN 130/07)
 • Pravilnik o iskazivanju potrošnje energije i ostalih resursa proizvoda povezanih s energijom, pomoću oznaka i standardiziranih informacija o proizvodu (NN 101/11)
 • Pravilnik o označavanju energetske učinkovitosti kućanski perilica posuđa (NN 101/11)
 • Pravilnik  o označavanju energetske učinkovitosti kućanskih perilica rublja (NN 101/11)
 • Pravilnik o označavanju energetske učinkovitosti kućanskih rashladnih uređaja (NN 101/11)
 • Pravilnik o označavanju energetske učinkovitosti  televizora (NN 101/11)

Dodatni izvori i priručnici