EnU-5 Javni poziv za sufinanciranje kupnje energetski učinkovitih kućanskih uređaja

Raspisivanje natječaja: svibanj
Trajanje natječaja: svibanj - prosinac
Maksimalan iznos po pojedinačnom ugovoru: 500 kuna

Poziv je namijenjen građanima, a moći će se ostvariti bespovratna sredstva za kupnju energetski najučinkovitijih uređaja na tržištu, prema tehničkim smjernicama Fonda.

S ciljem smanjenja potrošnje energije u kućanstvima, u 2015. godini potiče se kupnja energetski učinkovitijih kućanskih uređaja, odnosno uređaja energetskog razreda A+++. To se odnositi na kupnju perilice rublja, sušilice rublja, perilice posuđa, hladnjaka, zamrzivača i hladnjaka sa zamrzivačem. Navedeni uređaji energetskog razreda A+++ su prilikom kupnje nešto skuplji od istih uređaja nižeg energetskog razreda, međutim tijekom vremena korištenja ostvaruju se višestruke uštede. Zbog više nabavne cijene građani se rjeđe odlučuju na njih te je stoga ova subvencija poticaj građanima da prilikom kupnje kućanskih uređaja obrate pažnju na one koji su energetski učinkovitiji. Planira se sufinanciranje kupnje 10.000 uređaja.

Prilikom kupnje novog kućanskog uređaja, glavni kriterij obično je upravo cijena tog uređaja i njegove mogućnosti, dok se o potrošnji električne energije često vodi najmanje računa. Uređaji i rasvjetna tijela energetskog razreda A troše i do 45% manje energije od istih uređaja energetskog razreda D! Uštede koje možete ostvariti kod pojedinih kućanskih aparata ovise o učestalosti njihove uposrabe, a kreću se od 100 do 200 kn godišnje. 

Svrha energetskih klasa, koje službeno moraju imati perilice i sušilice za rublje, perilice za suđe, električne pećnice, hladnjaci i ledenice, klimatizacijski uređaji te žarulje s direktnim napajanjem iz električne mreže jest informiranje kupca o tome koliko učinkovito određeni uređaj iskorištava električnu energiju i vodu te o razini buke koju prilikom rada taj uređaj proizvodi. Drugim riječima, jedna perilica za rublje B ili C klase sigurno će trošiti više vode i struje nego perilica klase A ili A+, dok će razina buke koju će proizvoditi tijekom svog rada sigurno biti viša.


EnU-11 Javni poziv za sufinanciranje niskoenergetske novogradnje

Raspisivanje natječaja: lipanj
Trajanje natječaja: lipanj- prosinac
Maksimalan iznos po pojedinačnom ugovoru: 1.400.000 kuna

Poziv je namijenjen građanima za sufinanciranje izgradnje novih zgrada, koje moraju biti energetskog razreda A ili boljeg. Raspisivanje ovog javnog poziva ovisit će o raspoloživim sredstvima Fonda.

Niskoenergetske montažne kuće su energetski učinkovite kuće. One su primjer održive gradnje, od građevinskog materijala čija proizvodnja nije štetna za okoliš do njihove energetske učinkovitosti i racionalne potrošnje energenata koji su svakim danom sve skuplji. U Hrvatskoj je niskoenergetska kuća definirana kao kuća koja godišnje troši maksimalno 40 kWh/m2 energije za grijanje. Takva se energetska potrošnja može jasnije izraziti ekvivalentom potrošnje od 2,7 litre loživog ulja po m2, pa se niskoenergetska kuća naziva još i "trolitarska kuća".

Energetska učinkovitost niskoenergetske građevine temelji se na kvalitetnom sloju izolacije, kvalitetnim prozorima i vratima koji sprječavaju gubitak topline, sustavu strujanja zraka, koji uz prozračivanje osigurava i dodatno čuvanje energije, te u korištenju sunčeve energije.

Oko 70% sveukupne potrošnje energije se troši na zagrijavanje prostora, a niskoenergetska gradnja omogućava velike uštede energije, uz zanemariva dodatna ulaganja.


EnU-12 Javni poziv za sufinanciranje električnih, plug-in hibridnih i hibridnih vozila za građane

Raspisivanje natječaja: veljača
Trajanje natječaja: veljača - prosinac
Maksimalan iznos po pojedinačnom ugovoru: 70.000 kuna

Poziv je namijenjen građanima, a sufinancira se kupnja električnih, plug-in hibridnih i hibridnih osobnih vozila.

Projekt Vozimo ekonomično zajednički su pokrenuli Ministarstvo zaštite okoliša i prirode i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, s ciljem poticanja čistijeg transporta u Hrvatskoj i smanjenja onečišćenja zraka, a ove godine provodi se drugi puta. Projekt prati europske ciljeve o povećanju energetske učinkovitosti i smanjenju emisija stakleničkih plinova. Promet u ukupnoj energetskoj potrošnji ima udio od 30%, a u emisijama stakleničkih plinova u EU od oko 25%, od čega preko 70% generira cestovni promet. Zato je važno poticati korištenje učinkovitijih vozila, koja u većoj mjeri koriste obnovljive izvore energije i imaju smanjene emisije CO2. Kroz projekt „Vozimo ekonomično“ moguće je ostvariti 40% bespovratnih sredstava za kupnju električnih i hibridnih automobila te električnih skutera, motocikala i četverocikala, za građane i tvrtke i obrtnike.

Visina poticaja ovisi o vrsti vozila:

  • do 70.000,00 kuna (M1 i N1): ELEKTRIČNA VOZILA
  • do 50.000,00 kuna (M1 i N1): HIBRIDNA 'PLUG IN' VOZILA i ELEKTRIČNA VOZILA S UGRAĐENIM SUSTAVOM ZA PRODUŽENJE AUTONOMIJE KRETANJA (range extender) s emisijama CO2 do najviše 50 g CO2/km
  • do 30.000 kn (M1 i N1): HIBRIDNA VOZILA SA EMISIJOM DO 90 G CO2/km
  • do 7.500,00 kuna (L1): električna motorna vozila s 2 kotača, radnog obujma motora ≤ 50 cm3, ili kod elektromotora najveće trajne nazivne snage ≤4kW i brzine ≤ 50 km/h - uključuje skutere, segway...
  • do 10.000,00 kuna (L3): električni motocikli konstrukcijske brzine preko 50 km/h
  • do 15.000,00 kuna (L6): električni laki četverocikli snage manje od 4kW
  • do 30.000,00 kuna (L7): električni teški četverocikli snage do 15kW


Građani mogu dobiti poticaj za jedno vozilo, koje moraju zadržati u vlasništvu barem godinu dana. Sufinancira se kupnja novih vozila, koja mogu biti kupljena u bilo kojoj zemlji Europske unije, međutim trebaju biti registrirana u Hrvatskoj.